40 ezres tömeg szórakozott a hétvégén Esztergomban

Koncertekkel, Árpád-kori bemutatókkal és családi programokkal várták a hétvégén a látogatókat Esztergomban, az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztiválon. A háromnapos, ingyenes rendezvényen több tízezren vettek részt az ország minden pontjáról. A fesztiválon megválasztották Esztergom ételét is. 

Hatodik alkalommal szervezte meg idén az Ízek-Korok-Hangulatok fesztivált a Moriani Consulting Kft. A rendezvénynek ebben az évben is a Mindszenty tér, a Kis-Duna sétány és az Erzsébet park adott otthont. A látogatókat három napon keresztül számos program várta. 

A fesztiválon minden évben más történelmi korszak mutatkozik be, idén az Árpád-kor került a középpontba. Hagyományőrzők táboroztak le az Erzsébet parkban, ahol megmutatták, hogyan éltek az emberek akkor. Tizenegy lovat is hoztak magukkal, akik segítségével hadi bemutatót tartottak. 

Szombaton a gasztronómiáé volt a főszerep, több mint egy tucat csapat versengett azért, hogy az ő fogásuk legyen 2017-ben Esztergom Étele. A szakmai zsűrinek idén kiemelten nehéz dolga volt a főzőversenyen, hiszen rengeteg különleges ételt tálaltak eléjük. A megmérettetésen Buday Péter és Jászai Tibor mesterszakács, Romanek Etelka polgármester és Keppel Dániel, a Hello Esztergom főszerkesztője pontozta a fogásokat. Végül a Balassa iskola diákokból álló csapata vitte el a százezer forintos fődíjat. A győztes étel: Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva. 

A zsűri négy különdíjat is kiosztott: a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat ajándékcsomagját Schleer Ádám csapata kapta. A Magyar Konyha egyéves előfizetését Pósa Tibor és csapata vihette haza. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját pedig Kovács Edit csapata nyerte meg. A legegészségesebb ételt is értékelték, a kategória győztesének, Juhász Veronikának a Valeomed Egészségközpont ajánlott fel vásárlási utalványt. 

A fesztiválon az állatok is külön szerepet kaptak. Az Ister Granum Vadász-Hagyományőrző Sport Egyesület többek között trófeakiállítással és vadállat-bemutatóval várta a látogatókat. Az érdeklődők testközelből megnézhettek például egy rókát, borzot, kisegeret és görényt is. 

Az estéket mindennap nagykoncertek zárták, pénteken a Soulwave és a Hooligans, szombaton Geszti Péter, vasárnap pedig a Csík Zenekar táncoltatta meg a közönséget. Napközben olyan tehetséges zenekarok léptek színpadra, mint a StarBugs, a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar vagy a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar. 

Idén újdonságként Rovás sátorral is várták a látogatókat, ahol az érdeklődők megtanulhattak róni és tartalmas előadásokat is hallhattak. A gyermekeket sok játék várta, ami mellett a Bóbita Zenekar és Gulyás László vándormuzsikus szórakoztatta őket. 

Összességében a fesztivál programjai és a vásári forgatag mintegy negyvenezer látogató hétvégéjét tették tartalmassá. A szervező cég október első hétvégéjén egy újabb háromnapos, ingyenes rendezvénnyel, a Borhíd Fesztivál és Borünneppel várja majd a látogatókat. 

© 2018 Ízek Korok Hangulatok.
Minden jog fenntartva.